مقدمه
بسیاری از مایعات مختلف با خواص بسیار متفاوت در تولید دارو مورد نیاز است. محصولات در تمام مراحل باید ذخیره شده و آماده نگهداری برای فرایندهای بعدی شوند. برخی از این مواد به عنوان کاتالیزور برای تجزیه ترکیبات استفاده می شوند و برخی از این محصولات اسیدی هستند. با توجه به الزامات خاصی که در این صنعت وجود دارد، استفاده از ورق استیل برای ساخت مخازن فراوری، حمل و نقل مواد اولیه و پیش اختلاط مواد مختلف برای تولید دارو مناسب هستند. چراکه دوام و طول عمر مناسبی داشته و مواد دارویی در حین فرایند واکنش نمی دهند. یکی از انواع ورق هایی که برای ساخت این محصولات استفاده می شود ورق استیل 321 بوده که به دلیل کیفیت بالا و تمیزکاری آسان بسیار مورد توجه بسیاری از سازندگان پروسس تانک قرار گرفته است. فاکتورهای تعیین کننده قیمت این مخازن فراوری شامل قیمت ورق استیل 321، تعداد جداره های مخزن، شکل و ابعاد مخزن و همچنین کیفیت ساخت آن می باشد.
مخازن دو جداره و مخزن استیل سه جداره وابسته به ماده ای که قرار است داخل آن محافظت یا فراوری شوند می توانند دارای میکسر یا بدون میکسر باشند. مواد اولیه و ورقی که در ساخت این مخازن مورد استفاده قرار می گیرند با مخزن تک جداره تفاوت خاصی ندارد. اما در تولید آن ها دیواره داخلی از طریق عایق های حرارتی و جاکت های حرارتی مطلوب پوشیده شده و دیواره بیرونی مخزن، این عایق ها را ثابت نگه می دارد. مخارن فراوری می توانند از نوع ثابت یا متحرک نیز باشند. استفاده از مخازن فرآیندی ساخته شده از ورق استیل که در خط تولید داروسازی قابلیت جابجایی داشته باشند، انعطاف پذیری تولید را افزایش می دهد. کاربرد ورق استیل 321 در صنعت داروسازی به دلیل مقاومت به خوردگی و استحکام عالی روز به روز در حال افزایش است. اگرچه قیمت ورق استیل 321 با توجه به ترکیب عناصر آلیاژی آن در حد بالایی قرار میگیرد، اما با این وجود، به دلیل خواص عملکردی عالی آن کاربرد گسترده ای در این صنعت پیدا کرده است.
مخازن فراوری دارویی از استانداردهای خاصی تبعیت می کنند و میبایست قسمت های ورودی و خروجی، اتصالات و سطوح داخلی و خارجی از استانداردهای پولیش کاری و الکتروپولیش خاصی برخوردار باشند تا از تجمع آلودگی در این قسمت ها جلوگیری شود. این مخازن بر اساس نوع فرایند قابل انجام در انواع متفاوتی تولید می شوند. در مخازن سه جداره معمولا جداره داخلی از جنس فولاد ضد زنگ 321، 304 یا 316 دو پولیشه ساخته می شود و اتصالا بوسیله ی جوش آرگون صورت میگیرد. بر اساس کاربرد، جاکت حرارتی تحت فشار با قابلیت تحمل فشار و تنش حرارتی مشخصی بر روی جداره و کف مخزن نصب می شود که این جاکت حرارتی با گردش بخار، آب گرم و یا آب سرد تحت فشار، امکان گرم کردن یا سرمایش غیر مستقیم مواد موجود در مخزن را فراهم می سازد. به منظور جلوگیری از اتلاف حرارت، جاکت حرارتی با یک ماده ی ایزوله (مانند پشم شیشه فشرده) پوشانده می شود و در لایه ی بیرونی مجددا یک لایه ورق استنلس استیل دو پولیشه برای محافظت از لایه ی عایق حرارتی ذکر شده نمای ظاهری زیبایی را برای مخزن ایجاد می نماید. اتصالات جوشکاری شده ی داخلی به منظور جلوگیری از آلودگی محتویات داخل مخزن و جوشهای خارجی برای زیبایی ظاهری کاملا پرداخت می شوند. همزن های داخل مخزن نیز بر اساس نوع و ویسکوزیته مواد و نوع عملیات، در انواع مختلف با قدرتهای متفاوت و همچنین نوع پره متناسب طراحی می شوند.
مخازن فرآوری دارویی بسته به کاربرد مورد نیاز با تجهیزاتی همچون موتور پر قدرت، شفت و پروانه استیل، شیر نمونه گیری، شیر تخلیه، سطح سنج، دما سنج، پمپ سیرکوله برای جداره دوم،سیستم دیجیتالی انتقال دما، اتصالات و فلنج ها، پایه لرزه گیر با قابلیت تنظیم ارتفاع، تابلو برق، چراغ، توپی یا توربین شستشو، ورودی ضد کف و غیره تجهیز می شوند. علاوه بر این، با توجه نوع کارکرد طراحی شده برای مخازن فرآوری با کف قیفی و یا کف تخت و نیز سقف قیفی یا سقف ساده همراه با نیم درب طراحی و ساخته می شوند. مخازنی که کف آنها قیفی شکل باشد، جهت ایجاد حالت ایستایی نیاز به استراکچری می باشد که علاوه بر ایجاد حالت ایستایی برای آن ها بتواند فشار ناشی از سیال روی مخروط کف مخزن را خنثی کند. این مخازن در دو حالت افقی و عمودی ساخته می شوند که هریک کاربرد خاص خود را دارد.
مخازن فراوری دارویی استیل دارای مزایا و معایبی می باشند که از جمله مزایای آنها می توان به نیاز کمتر به تعمیرات و نگهداری، مقاومت بالا به خوردگی و عدم واکنش شیمیایی با مواد داخل مخزن، سازاری با محیط زیست، دوام عملکردی بالا و قابلیت بازیافت شدن و از معایب آن می توان به مواردی همچون قیمت بالا، سنگین بودن مخزن، لزوم استفاده از 50 درصد حجم مخزن اشاره کرد.